BESTIL TID:

Afkryds feltet og klik på send
Invalid Input


ONLINE BOOKING

For eksisterende patienter, der har modtaget indkald-kode (bookingkode)

Online booking

Find os

Find os

Forum Tandlæge & Implantatcenter
H.C. Ørsteds Vej 50C • 1879 • Frederiksberg C
Tlf.: 38 34 42 22 • e-mail: mail@forumtand.dk

Vi tilbyder gratis parkering i gården. Metroen og busserne 67, 68, 80N, 82N, 2A og 3A kører lige til døren.

Dårlig ånde

Dårlig ånde

Henriette P fra København spurgte os:

Hvad er årsagen til dårlig ånde ? Min mand har i lang tid haft en meget dårlig ånde, det lugter nærmest råddent, og vi kan ikke finde ud af hvad der skal til for at få det til at forsvinde.


Svar :

Permanent dårlig ånde – i fagsproget kaldet halitose – skyldes ofte bakterier i munden. Disse såkaldte anaerobe bakterier  (dvs. bakterier der kun overlever hvis de ikke bliver udsat for  ilt) findes typisk i dybe tandkødslommer og på tungens overflade i dennes fordybninger, altså steder hvor luftens ilt ikke kan ”dræbe” dem.

Disse bakterier nedbryder bla. proteinerne cystein og methionin hvorved der frigøres luftformige svovlforbindelser, som har den karakteristiske lugt af rådne æg.


Behandlingen af dårlig ånde består derfor i at få fjernet de skyldige bakterier. Hvis tandkødslommerne er for dybe, drejer det sig jo om parodontose som det er vigtigt at få behandlet på korrekt vis ( dybde rensning, laserbehandling og eventuel brug af antibiotika ). Tungens overflade bør som afslutning på den normale tandbørstning også renses; dertil kan man ganske enkelt bruge en tandbørste eller en speciel tungeskraber.


Derudover findes der forskellige zinkholdige produkter ( apotek eller materialist ) som i mindre omfang kan nedbryde de førnævnte svovlforbindelser.  Ligeledes kan man forsøge at ”overdøve” den dårlige lugt med forskellige mundsprays / tabletter, men man opnår sjældent noget effektivt hermed og får jo ikke behandlet den egentlige årsag til problemet.

Hej tandlæger –
jeg er en pige på 29 år og vil gerne vide om I ikke har et godt råd mod blister i munden. Jeg er i perioder meget plaget af dem, så jeg vil være glad hvis I kan hjælpe mig.
Mvh.  Henriette M.  Mariendalsvej /  Frederiksberg.

Hej Henriette –
Blister , eller after som vi tandlæger kalder dem, er små sår der kan dannes alle steder i munden, dog hyppigt i ”omslagsfolden” , det er der hvor tandkødet begynder. Cirka 20 % af befolkningen har med jævne mellemrum gener af tilbagevendende blister.
Blisterne gør rigtig nok ondt fordi der er betændelse i vævet omkring såret, hyppigt mærker man en brændende fornemmelse ( after = græsk ” at sætte ild ” ) i området før der dannes et egentligt sår. Sårene smitte ikke, er ikke farlige og heler altid af sig selv, normalt i løbet af  3 – 5 dage.
Årsagen til at blisterne udvikler sig er dels ikke helt afklaret og dels fra person til person forskellig ;  man ved dog at en ”slumrende ” virus i nervebanerne ( skoldkoppevirus ) hos nogle kan blive vækket til live og at sårene kan opstå som en betændelsesreaktion på denne virus. Meget lig forkølelsessår på læberne ( herpesvirus ). Blisterne kan også fremkaldes af forskellige fødemidler, især chokolade, tomater, nødder eller forskellige frugter. De kan også opstå hvis man er uheldig at ramme slimhinden med f.eks. en gaffel eller med tandbørsten
Behandlingen af blister er –desværre – lige så forskellig som årsagen til at de opstår ; de kan behandles lokalt med mundskyllemidler som klorhexidin ( mindsker betændelsen, men kan ved længere tids brug misfarve tænderne ) eller med lokalbedøvende salver som lidokain ( mindsker smerterne ). Det har vist sig at hos nogle patienter bevirker naturmidlet LongoVital, efter nogen tids daglig indtagelse, en markant reduktion af lidelsen. Vi har gode erfaringer med laser behandling af sårene – dels heler disse derved meget hurtigere og dels opstår der på samme sted næsten aldrig senere en ny blist.
Det skal til sidst bemærkes, at det er vigtigt at lade et hvilket som helst sår der har varet i mere end en uge nøje undersøge – et sådant længerevarende sår kan nemlig være et tegn på en begyndende mundhulecancer.


Mvh   Tove Thrane  og  Peter Gade
Din tandlæge på Frederiksberg: Forum Tandlæge & Implantatcenter
 • H.C. Ørsteds Vej 50C • 1879 • Frederiksberg C • Tlf.: 38 34 42 22 • E-mail: mail@forumtand.dk