Problemer med protesen påvirker fordøjelsen
Jeg har gennem de senere år fået tiltagende svært ved at tygge kød, brød og andre seje ting. Dette føler jeg påvirker både min fordøjelse og endnu værre mit gode humør. Efterhånden takker jeg oftest nej tak til invitationer der indebære spisning med andre.
Problemerne i munden er mange og er kommet snigende gennem mange år, nogle tænder er mistet og andre er bare ikke gode at tygge med. Min tandlæge siger jeg ikke har parodontose, han har fremstillet en delprotese til mig, der sidder fast på tænderne med stål bøjler. Protesen er og bliver et fremmedlegeme, den tager min smags og tygge fornøjelse, og straks jeg er alene lægger jeg den væk. Har i nogle forslag til hvad jeg skal gøre?
MVH. NN
Kære NN
Det du beskriver hører vi meget ofte, mange døjer med aftagelige proteser og bliver aldrig glad for dem. Specielt hvis de egne tænder der er tilbage er slidt og fulde af store fyldninger. Lad os starte med de store fyldninger..
For at man kan tygge maden kræver det at tandbuerne er intakte og tænderne skal være rimeligt intakte. En gammel fyldning bliver slidt rund og bliver for lav, lige som sten i vandkanten bliver slidt runde. En sådan tand tygger ikke godt, den kan ikke findele maden.
Det kan der gøres noget ved, enten ved at lave nye fyldninger med den rette facon eller ved at lave en krone på tanden.
Kroner holder og tygger meget bedre end store fyldninger. Fortænder skal have en skarp skærekant for at bide maden over og kindtænder skal have mange små tyggeknuder - det vi tandlæger kalder cuspides. Ofte ser vi tænder hvor fyldningsmaterialet udgør langt hovedparten af tandkronen, en sådan tand skal have en krone for at blive en god tyggetand, der ikke knækker ved kraftig tygning og som findeler maden rigtigt.
Når så de resterende tænder er i orden kommer vi til protesen. Protesetænder er lavet af akryl, moderne acryler holder rimelig godt og kan laves meget smukt, men efter nogle år bliver protese tænderne slidt. Hvis protesen ellers sidder godt kan man sætte nye tænder på den gamle protese, dette er en billigere løsning end at lave en ny.
På mange mennesker svinder gummen med tiden, så ofte kan det også være nødvendigt at rebasere protesen, så den passer godt til underlaget. Det er meget individuelt hvor meget man slider sin protese og hvor meget gummen svinder, men i alle tilfælde er det en god ide at få det tjekket årligt ved tandeftersynet. En dårlig protese der vipper tygger ikke bare dårligt, den ødelægger også gummen under sig, og så kan det med tiden bliver svært at lave en god protese. Ofte ser vi patienter der har tabt sig, enten efter sygdom eller med vilje der har fået protese problemer, dette er ikke spor underligt, for et vægttab giver også tab af gumme. Så efter større vægttab er det ofte en god ide at gå til tandlægen og få rebaseret sin protese.
Ikke sjældent ser vi patienter der på trods af gode resttænder og en god og velfungerende protese alligevel plages af protesen. Den fylder så tungen ikke har ordentlig plads og en kan dække ganen og ødelægge både smagen og følelsen af at tygge maden. Vi mennesker er forskellige, nogen trives med proteser andre gør ikke. Hører man til dem der ikke gør er der i dag heldigvis god mulighed for at få andre løsninger, så man igen kan få faste tænder. Enten med kroner og broer eller med implantater.
Dette er noget af det vigtigste for os som tandlæger, at finde ud af hvilken behandling der er den rette for den enkelte. Derfor bruger vi meget tid på at tale med vores patienter, først når vi har hørt og forstået hvad der er problemet kan vi løse det på en god og rigtig måde. Så kære NN, du må afsted til tandlægen og få grundigt forklaret hvad der er dit problem. Derefter må tandlægen foretage både en til bunds gående klinisk undersøgelse og nok også en røntgen undersøgelse så der kan findes den rigtige løsning for dig.
Med venlig hilsen Peter Gade.