BESTIL TID:

Afkryds feltet og klik på send
Invalid Input


ONLINE BOOKING

For eksisterende patienter, der har modtaget indkald-kode (bookingkode)

Online booking

Find os

Find os

Forum Tandlæge & Implantatcenter
H.C. Ørsteds Vej 50C • 1879 • Frederiksberg C
Tlf.: 38 34 42 22 • e-mail: mail@forumtand.dk

Vi tilbyder gratis parkering i gården. Metroen og busserne 67, 68, 80N, 82N, 2A og 3A kører lige til døren.

Mundtørhed

Mundtørhed

Dårlig ånde, dårlig smag i munden og huller i tænderne er bare nogle af konsekvenserne af mundtørhed. Cirka 500.000 danskere lider af mundtørhed. Mundtørhed findes i mange forskellige grader, nogen er meget plagede, mens andre ikke har de store gener.

Spyt er mundens eget forsvarsværk. Normalt produceres cirka 1 liter spyt i døgnet. Mennesker med mundtørhed producerer mindre spyt og har derfor nedsat modstandskraft i munden. Det giver hyppigere infektioner og flere huller i tænderne. I alvorlige tilfælde kan tænderne ligefrem smuldre væk, mange får dårlig ånde og sandpapirsfornemmelse i munden, der kan gøre det svært at tale og spise Ved mundtørhed oplever patienten behov for at drikke vand hyppigt under og mellem måltiderne samt om natten. Det ødelægger nattesøvnen for mange.

Allerstørst er problemet for protese bærere, da det manglende spyt kan gøre det meget generende at have proteser. Her kan tandimplantater ofte være en fantastisk hjælp. Der er mange årsager til mundtørhed Alder. Spytsekretionen nedsættes med alderen Sygdom. En række sygdomme medfører nedsat spytsekretion. Lægemidler. 20% af alle, der regelmæssigt tager medicin, menes at lide af mundtørhed. Strålebehandling. Kræftbehandling i området medfører store spytproblemer. Psykiske tilstande (Depressioner, stress m.m.) Neurologiske forstyrrelser. Lokale "fejl" i spytkirtlerne.

Behandling af mundtørhed

Man skal huske at drikke rigeligt, men først og fremmest skal mundhygiejnen være perfekt. Mange har glæde af en elektrisk tandbørste, men spørg tandlægen og få instruktion i hvad der er bedst for netop dine tænder. Evt. suppleres med skylning med klorhexidin. I kosten undgås sukker og sukkerholdige drikke mest muligt af hensyn til den større risoko for huller i tænderne. Det er også en god ide at tale med lægen om eventuelt at ændret medicin-ordination.


Kunstige spytprodukter kan også være en hjælp. Der findes mange typer, blandt andet: Spytstimulerende tygge- og sugetabletter: Sukkerfrit tyggegummi. (Sorbits og lignende) Sugetabletter (Profylin, Apotek håndkøb) Fluor-tyggegummi (Fluorette, Apotek, recept hos tandlægen) Spray (Multi-oral spray, Apoteket håndkøb) Gelé (Multi-oral gel, Apoteket håndkøb) Godt under proteser. Lider man af mundtørhed kan det stærkt anbefales at tale med tandlægen.

Din tandlæge på Frederiksberg: Forum Tandlæge & Implantatcenter
 • H.C. Ørsteds Vej 50C • 1879 • Frederiksberg C • Tlf.: 38 34 42 22 • E-mail: mail@forumtand.dk