BESTIL TID:

Afkryds feltet og klik på send
Invalid Input


ONLINE BOOKING

For eksisterende patienter, der har modtaget indkald-kode (bookingkode)

Online booking
  • Hvad udgør et pænt smil? Hvad udgør et pænt smil? Vi får tit henvendelser fra patienter der ikke er tilfredse med udseendet af deres smil. Victor Borge…
  • Smertefri behandling Smertefri tandbehandling Mange er bange for smerter hos tandlægen. Har du det også sådan, kan du med fordel besøge os. Det behøver…

Find os

Find os

Forum Tandlæge & Implantatcenter
H.C. Ørsteds Vej 50C • 1879 • Frederiksberg C
Tlf.: 38 34 42 22 • e-mail: mail@forumtand.dk

Vi tilbyder gratis parkering i gården. Metroen og busserne 67, 68, 80N, 82N, 2A og 3A kører lige til døren.

Kroner og broer

Hvor længe kan man forvente en bro holder?

Tandkroner og broer kan holde i mange, mange år, men de kan gå løs og skal så fastgøres igen. Der er i de senere år forsket meget i hvordan vi bedst fastgør kronerne og broer på tænder. Når vi laver en bro eller en krone, sliber vi på tænderne, så de bliver koniske, og så de tænder der bære broen bliver parallelle, denne parallelitet af de bærende tænder og den koniske facon er afgørende for at holde broen på plads. Desuden er det vigtigt hvor store og høje tænderne er, jo større jo bedre retineres (fastholdes) broen. Der er stor forskel på hvor høje menneskers tænder er.

Kroner på lave og rodbehandlede tænder

Behandler vi meget lave tænder, laver vi ofte nogle furer i tænderne, såkaldte retentionsfurer, dette hjælper til at fastholde kronerne og broerne. Ud over tændernes facon betyder også tændernes egen styrke noget. En rodbehandlet tand er en tand hvor både nerven og blodforsyningen er fjernet. En sådan tand er svagere end en levende (vital) tand. Rodbehandlede tænder er mere sprøde og knækker derfor nemmere. Ofte sætter vi en rodstift i de rodbehandlede tænder, da der ofte mangler meget tandsubstans. Dette gør vi også for at øge retentionen. I sjældne tilfælde kan roden flække specielt på rodbehandlede tænder, sker det kan tanden ikke reddes og må extraheres.

Rodbehandling på tænder med kroner og broer

Tænder der bærer kroner og broer kan få rodbetændelse. Dette betyder ikke at broen eller kronen absolut behøver at laves om. Oftest kan vi lave et lille hul i tyggefladen og rodbehandle tanden den vej. Før vi sliber en tand til til en krone tager vi røntgen billede af den, for at sikre os der ikke er rodbetændelse på den, men det kan der desværre alligevel komme senere. Men da rodbehandlede tænder ikke er lige så stærke som ikke rodbehandlede tænder rodbehandler man ikke tænder for en sikkerheds skyld.

Mundhygiejne og holdbarhed af kroner og broer

Kroner og broer skal børstes og holdes rene som alle andre tænder. God mundhygiejne har afgørende betydning for kroner og broers levetid. Der kan gå caries ind under kroner og broer hvis man ikke er omhyggelig. Caries kan underminere broen så den går løs af den grund. Mange ældre mennesker kommer til at lide af mundtørhed, dette øger caries risikoen enormt, og ikke sjældent ser vi broer og kroner der har fungeret upåklageligt i mange år pludseligt bliver ødelagt af caries som følge af mundtørhed. Ofte er det medicin der er årsag til mundtørheden. Kan medicinen ikke udskiftes med anden medicin der ikke giver mundtørhed, er det en god ide med en speciel receptpligtig tandpasta med ekstra flour.

Kvalitetsmateriale øger holdbarheden

Kroner og broer cementeres (limes) fast. Der er de forsket meget i disse cementer(limtyper) I dag  har vi så stærke cementer at vi i ret stor grad kan kompensere for tænder der giver dårlig retention for deres krone restaurering. En gammel bro vil typisk være cementeret med gammeldags cement, disse gamle cementer bliver udvasket gennem årerne. I dag bruger vi langt mest plastcementer, og de udvaskes ikke. Men ud over fundamentet til broer og kroner, altså tænderne, og udover cementen er selve broens udformning og materiale afgørende for holdbarheden. I langt de fleste tilfælde holder de godt, vi ser ofte broer på både 10 og 20 år der stadig fungere glimrende. Hvis kroner er lavet af porcelæn, kan der ske små brud af porcelænet. I de fleste tilfælde kan sådanne skader repareres eller afglattes, og betyder ikke noget. Men lige så vel som man kan knække en fyldning eller en intakt tand ved at tygge på noget meget hårdt, kan man gøre det på en krone. Kroner af guld slides mere end kroner af porcelæn, men de knækker til gengæld ikke.

Det er meget almindeligt at se gamle guldkroner der er slidt helt igennem, så der er hul på tyggefladen, er de så slidt må de omlaves. Porcelænskroner – særligt i fortænderne kan også efter flere år blive lidt triste i farven eller tandkødet har trukket sig lidt tilbage så kanten er blevet synlig, så kan vi også finde på at udskifte dem af kosmetiske grunde. De moderne porcelænstyper er også mere naturtro og smukke end de ældre. Som du kan se af ovenstående er der mange parametre for hvor længe en bro holder. Både selve broen og tænderne der bærer den skal holde.

Din tandlæge på Frederiksberg: Forum Tandlæge & Implantatcenter
 • H.C. Ørsteds Vej 50C • 1879 • Frederiksberg C • Tlf.: 38 34 42 22 • E-mail: mail@forumtand.dk