BESTIL TID:

Afkryds feltet og klik på send
Invalid Input


ONLINE BOOKING

For eksisterende patienter, der har modtaget indkald-kode (bookingkode)

Online booking
  • Hvad udgør et pænt smil? Hvad udgør et pænt smil? Vi får tit henvendelser fra patienter der ikke er tilfredse med udseendet af deres smil. Victor Borge…
  • Smertefri behandling Smertefri tandbehandling Mange er bange for smerter hos tandlægen. Har du det også sådan, kan du med fordel besøge os. Det behøver…

Find os

Find os

Forum Tandlæge & Implantatcenter
H.C. Ørsteds Vej 50C • 1879 • Frederiksberg C
Tlf.: 38 34 42 22 • e-mail: mail@forumtand.dk

Vi tilbyder gratis parkering i gården. Metroen og busserne 67, 68, 80N, 82N, 2A og 3A kører lige til døren.

Plast eller Krone?

Plast eller krone?

Dine tænder er et værktøj der bruges mange gange til at tygge med hver eneste dag, og det endda under et meget stort tryk. Vi tygger  sammen på vores tænder ca. 3.000 gange i døgnet og det maksimale tyggetryk kan komme op på 500N  =  den kraft der skal til at løfte 50 kg. Derfor er det selvfølgelig vigtigt at din tand laves med et stærkt materiale.


Valg af materiale afhænger især af hvor stort hullet i tanden er, for til syvende og sidst er det jo den resterende tandsubstans der skal holde på reparationen, og ikke omvendt. Som fyldningsmateriale er det rigtigt at det gammeldags sølv er blevet erstattet af de moderne tandfarvede plastmaterialer.  Det er der en del gode årsager til.

Plast kan man faktisk få til at klæbe til tandoverfladen ved at benytte en slags lim inden plasten fyldes i, og det giver en meget stærk forbindelse. Plast er meget pænere end sølv

Hvis nu defekten i tanden har nået en  vis størrelse, er det ikke længere muligt at ordne det på forsvarlig vis med en fyldning, men man må så ty til at lave en krone på tanden. En krone skal du forestille dig ligesom et fingerbøl der cementeres fast over tanden. For at kunne gøre det skal tanden forinden slibes til og der skal tages et aftryk af den. I et tandlaboratorium fremstilles herefter kronen.


Kronen kan så igen være enten en hel guldkrone (ikke så hyppigt mere, men en meget stærk og holdbar løsning) eller en porcelænskrone. Den sidste slags findes i flere varianter; den mest almindelige er en variant hvor der under porcelænet er en indre usynlig kappe af metal hvorpå porcelænet bliver brændt ved omkring 1000 grader celsius. Denne kappe kan også fremstilles af et keramisk materiale der hedder zirkonoxid. Det er et overordentlig stærkt metalfrit materiale, og ved at benytte dette kan man fremstille porcelænskroner som næsten på en prik ligner en almindelig tand.

Zirkonoxid benyttes allerede nu til bla. At lave knive med, eller hvis du er så heldig at have en formel 1 racerbil stående i garagen,  vil du kunne se at bremseskiverne på den er lavet at zirkonoxid.

Din tandlæge på Frederiksberg: Forum Tandlæge & Implantatcenter
 • H.C. Ørsteds Vej 50C • 1879 • Frederiksberg C • Tlf.: 38 34 42 22 • E-mail: mail@forumtand.dk